Projektas „Duonos kelias nuo grūdo iki stalo“
Patalpinta 2023 02 10
Sausio-vasario mėnesiais, ,,Diemedžio‘‘ ugdymo centre, vyko projektas „Duonos kelias nuo grūdo iki stalo“, kurį organizavo auklėtojos Vilma Uselienė ir Daiva Budvytienė. Projekto tikslas- turtinti mokinių etninės kultūros patirtį, skatinant savitą kūrybinę raišką.
Nuo seno mūsų kultūroje javai užėmė ypatingą vietą – iš jų gaminama duona. Įvairiausiais ritualais ir prietarais apipinta ne tik javų sėja, auginimas, derliaus nuėmimas, tačiau ir grūdų malimas. Mokiniai, STEAM pamokėlės - ,,Vėjo malūno istorija“ metu, susipažino su grūdų malimo tradicijomis nuo žilos senovės iki šiuolaikinių malimo technologijų. Praktinės veiklos metu pasigamino vėjo malūną.
Patys sėjo ir augino keturių rūšių grūdus. Ugdytiniai stebėjo, kaip iš sėklų išauga daigeliai, tyrinėjo jų augimo tarpsnius ir fiksavo darbo lape. Mokiniai padarė išvadą, kad greičiausiai išdygo kukurūzai ir miežiai o vėliausiai – rugiai. Taip pat vaikai sužinojo, kad augalams reikia šilumos, žemės, vandens.
Edukacinės išvykos į Klaipėdos Mažosios Lietuvos istorijos muziejų vaikai susipažino su duonos kelio istorija, patys raikė duona senovine duonos pjaustykle. Projekto metu mokiniai apsilankė ir ,,Saldetos‘‘ kepyklėlėje, kurioje suprato kiek daug darbo ir meilės reikia įdėti, kad duonelė, pyragai ir įvairūs konditerijos gaminiai iškeptų skanūs ir gražūs. Savaitės kūrybinėje veikloje mokiniai piešė, lipdė, karpė ir savo darbeliais papuošė Centro erdves. Vasario 6-ąją žinių įtvirtinimui buvo surengta viktorina ,,Nuo rugio grūdo iki kvepiančios duonos,, , kurioje ugdytiniai turėjo atlikti nemažai užduočių – minė mįsles, sudėjo duonos kelią pagal eiliškumą, skaitė ir aiškinosi patarles. ,,Miežių‘‘, ,,Kukurūzų‘‘, ,,Kviečių‘‘ ir ,,Rugių‘‘ komandos rungėsi, kuriai greičiau seksis atpažinti grūdus.
Projekte dalyvavo ne tik centro bendruomenė bet prisijungė ir 52 respublikos ugdymo įstaigos, 97 mokytojai, auklėtojai ir pagalbos specialistai, kurie padėjo vaikams atlikti kūrybinę užduotį ir pristatė net 181darbą virtualiai kūrybinių darbų parodai „Šv. Agotos duonos tradicijos“ .Parodos nuoroda: https://www.diemedziougdymocentras.lt/virtuali-k363rybini371-darb371-paroda-bdquoscaronv-agotos-duonos-tradicijosldquo.html
Projekto metu siekėme atkreipti mokinių dėmesį į tai, koks sunkus ir ilgas yra duonos kelias nuo grūdo iki riekelės. Kiekvienos veiklos metu mokėmės gerbti ir mylėti duoną. Ugdytiniai įgijo žinių apie tradicijas, kaip anksčiau buvo auginama, kepama duona ir kaip tai daroma dabar.
Nuo seno mūsų kultūroje javai užėmė ypatingą vietą – iš jų gaminama duona. Įvairiausiais ritualais ir prietarais apipinta ne tik javų sėja, auginimas, derliaus nuėmimas, tačiau ir grūdų malimas. Mokiniai, STEAM pamokėlės - ,,Vėjo malūno istorija“ metu, susipažino su grūdų malimo tradicijomis nuo žilos senovės iki šiuolaikinių malimo technologijų. Praktinės veiklos metu pasigamino vėjo malūną.
Patys sėjo ir augino keturių rūšių grūdus. Ugdytiniai stebėjo, kaip iš sėklų išauga daigeliai, tyrinėjo jų augimo tarpsnius ir fiksavo darbo lape. Mokiniai padarė išvadą, kad greičiausiai išdygo kukurūzai ir miežiai o vėliausiai – rugiai. Taip pat vaikai sužinojo, kad augalams reikia šilumos, žemės, vandens.
Edukacinės išvykos į Klaipėdos Mažosios Lietuvos istorijos muziejų vaikai susipažino su duonos kelio istorija, patys raikė duona senovine duonos pjaustykle. Projekto metu mokiniai apsilankė ir ,,Saldetos‘‘ kepyklėlėje, kurioje suprato kiek daug darbo ir meilės reikia įdėti, kad duonelė, pyragai ir įvairūs konditerijos gaminiai iškeptų skanūs ir gražūs. Savaitės kūrybinėje veikloje mokiniai piešė, lipdė, karpė ir savo darbeliais papuošė Centro erdves. Vasario 6-ąją žinių įtvirtinimui buvo surengta viktorina ,,Nuo rugio grūdo iki kvepiančios duonos,, , kurioje ugdytiniai turėjo atlikti nemažai užduočių – minė mįsles, sudėjo duonos kelią pagal eiliškumą, skaitė ir aiškinosi patarles. ,,Miežių‘‘, ,,Kukurūzų‘‘, ,,Kviečių‘‘ ir ,,Rugių‘‘ komandos rungėsi, kuriai greičiau seksis atpažinti grūdus.
Projekte dalyvavo ne tik centro bendruomenė bet prisijungė ir 52 respublikos ugdymo įstaigos, 97 mokytojai, auklėtojai ir pagalbos specialistai, kurie padėjo vaikams atlikti kūrybinę užduotį ir pristatė net 181darbą virtualiai kūrybinių darbų parodai „Šv. Agotos duonos tradicijos“ .Parodos nuoroda: https://www.diemedziougdymocentras.lt/virtuali-k363rybini371-darb371-paroda-bdquoscaronv-agotos-duonos-tradicijosldquo.html
Projekto metu siekėme atkreipti mokinių dėmesį į tai, koks sunkus ir ilgas yra duonos kelias nuo grūdo iki riekelės. Kiekvienos veiklos metu mokėmės gerbti ir mylėti duoną. Ugdytiniai įgijo žinių apie tradicijas, kaip anksčiau buvo auginama, kepama duona ir kaip tai daroma dabar.
Auklėtotoja- metodininkė Vilma Uselienė
Auklėtoja-metodininkė Daiva Budvytienė
Auklėtoja-metodininkė Daiva Budvytienė