Edukacinė pamoka Kretingoje ,,Dvaro kepiniai’’
Patalpinta 2025 02 03
Duona yra vienas iš seniausių valgių. Lietuviai, kaip ir kitos žemdirbių tautos, duoną pelnė sunkiai ir vargingai, todėl ją labai brangino, gerbė. Riekdami duoną, jie galvodavo apie tai, kiek darbo, rūpesčio ir pastangų reikia, kad ji atsidurtų ant stalo – nuo sėjos, per derliaus nuėmimą, malimą, kepimą iki galutinio produkto. Tai buvo pagarba ne tik maistui, bet ir visam procesui, kuris užtikrino, kad žmogus galėtų maitintis.
O kaip visa tai šiandien supranta mūsų vaikai? Šiuolaikinis vaikų supratimas apie duonos kelią dažniausiai baigiasi artimiausioje aplinkoje – parduotuvėje. Vaikams sunku suvokti, kokį ilgą kelią duonelė turi nueiti, kol patenka ant mūsų stalo.
Tad sausio 30 dieną ,,Diemedžio’’ ugdymo centro mokiniai vyko į Kretingos muziejų, kur dalyvavo duonos kepimo edukacijoje ,,Dvaro kepiniai’’.
Edukacinės programos metu kiekvienam vaikui buvo suteikta nepakartojama galimybė paragauti ir prisiliesti prie duonos tešlos, pačiam suformuoti ir ką tik iškūrentoje duonkepėje išsikepti savo duonos kepalėlį, ar paukštelį. Praktinį užsiėmimą mokiniams vedė Vida Viskontienė, sertifikuoto tautinio paveldo produkto – duonos kepėja. Kol duona kepė, Kretingos muziejaus etnografijos skyriaus vedėja Nijolė Vasiliauskienė vaikus supažindino su duonos keliu, nuo rugio pasėjimo iki iškeptos duonelės padėjimo ant stalo. Ugdytiniai turėjo galimybę iš arti pamatyti senovinius įrankius, naudotus kasdieniniame žmonių gyvenime. Įdomu, kad visa tai buvo pasakojama žemaičių tarme, kurią suprasti buvo nemenkas iššūkis.
Duonos kepimo edukacijoje vaikai lavino kantrybę, kūrybiškumą ir darbštumą, bei gilino supratimą apie maisto gamybos procesą.
O kaip visa tai šiandien supranta mūsų vaikai? Šiuolaikinis vaikų supratimas apie duonos kelią dažniausiai baigiasi artimiausioje aplinkoje – parduotuvėje. Vaikams sunku suvokti, kokį ilgą kelią duonelė turi nueiti, kol patenka ant mūsų stalo.
Tad sausio 30 dieną ,,Diemedžio’’ ugdymo centro mokiniai vyko į Kretingos muziejų, kur dalyvavo duonos kepimo edukacijoje ,,Dvaro kepiniai’’.
Edukacinės programos metu kiekvienam vaikui buvo suteikta nepakartojama galimybė paragauti ir prisiliesti prie duonos tešlos, pačiam suformuoti ir ką tik iškūrentoje duonkepėje išsikepti savo duonos kepalėlį, ar paukštelį. Praktinį užsiėmimą mokiniams vedė Vida Viskontienė, sertifikuoto tautinio paveldo produkto – duonos kepėja. Kol duona kepė, Kretingos muziejaus etnografijos skyriaus vedėja Nijolė Vasiliauskienė vaikus supažindino su duonos keliu, nuo rugio pasėjimo iki iškeptos duonelės padėjimo ant stalo. Ugdytiniai turėjo galimybę iš arti pamatyti senovinius įrankius, naudotus kasdieniniame žmonių gyvenime. Įdomu, kad visa tai buvo pasakojama žemaičių tarme, kurią suprasti buvo nemenkas iššūkis.
Duonos kepimo edukacijoje vaikai lavino kantrybę, kūrybiškumą ir darbštumą, bei gilino supratimą apie maisto gamybos procesą.
Auklėtoja metodininkė Vilma Uselienė
Auklėtoja metodininkė Daiva Budvytienė
Auklėtoja metodininkė Daiva Budvytienė